Na severovýchodné Slovensko sa po rokoch vrátil bobor vodný

21.09.2008 Snina

Košice/Stakčín 21. septembra (TASR) - Faunu povodí riek severovýchodného Slovenska, hlavne v okrese Snina, opätovne po rokoch obohatil chránený bobor vodný. Potvrdili to pozorovania ochranárov zo Správy Národného parku ...
\"Zaregistrovali sme výskyt bobra na rieke Cirocha medzi Sninou a Humenným a v zátokách vodárenskej nádrže Starina, \" uviedol pre TASR zoológ NP Poloniny Štefan Pčola. Neklamné znaky bobrieho teritória sú aj na riečke Ulička a v hraničnom pásme s Ukrajinou, kde niekoľko exemplárov pozorovali na rieke Ublianka ukrajinskí zoológovia.
\"Bobrovi sa u nás zrejme začína páčiť. Je tu veľa ohrýzavých drevín, takže nemá problém s potravou ani so stavaním nor. Hrádze si u nás bobry nerobia. Nie sú nútení, keďže hladina vody im umožňuje stavať si nory v brehu, \" vysvetlil Pčola. Ako spresnila jeho kolegyňa Martina Vlasáková, v povodí Cirochy žije približne päť bobrích rodín.
Na naše územie sa bobry podľa zoológov \"prisťahovali\" zrejme z poľskej strany, kde na území Biosférickej rezervácie Východné Karpaty v Bieszczadoch vypustili v rokoch 1993 až 2000 približne 150 exemplárov. V povodí Cirochy prvýkrát zaregistrovali bobra v marci 2001 pri Kamenici nad Cirochou. Od júna 2002 do marca 2008 pri podrobnejšom prieskume, na základe pobytových znakov (ohryzy drevín a stopy, priame pozorovanie), zistili jeho prítomnosť od Kamenice nad Cirochou po obec Belá nad Cirochou. Tu jeho prítomnosť registrovali na piatich izolovaných lokalitách vzdialených 1,5 až 2 km od seba. V júni 2004 sa bobor objavil na území Národného parku Poloniny na toku rieky Ulička pri obci Ulič. Výskyt na vodárenskej nádrži Starina v Stružnickej, Berezoveckej a Darskej zátoke zaznamenali zoológovia od jesene 2004. Presná početnosť populácie zatiaľ nie je známa.
Bobor vodný (Castor fiber) je neoddeliteľnou súčasťou rozvíjajúcej sa civilizácie. V minulosti slúžil ako zdroj potravy, kvalitnej kožušiny, liečiva v ľudovom liečiteľstve, či platidlo. Z týchto dôvodov sa tešil priazni najvyššej mocenskej oligarchie a jeho lov bol vyhradený kniežatám a kráľom. Prvé populácie bobrov boli v Európe vyhubené v 15. storočí. Na Slovensku vymizol v roku 1865 a opäť sa objavil po vyše 100 rokoch najprv na slovenskom úseku Dunaja a od roku 1981 ho postupne evidujú aj v povodí riek Ondava, Poprad, Topľa, Laborec, Oravy, Dunajec a Váh.
 

Vyberte región